5 manieren om je vintage meubels er weer als nieuw uit te laten zien

Schoon houden

Het eerste wat u moet doen als u vintage meubels schoonmaakt, is alle stofdeeltjes verwijderen met een stofzuiger. Dit zorgt ervoor dat er geen stofdeeltjes achterblijven onder de afwerking, wat na verloop van tijd kan leiden tot vergeling of afbladderen van de afwerking. Bovendien kunnen stofdeeltjes die niet worden verwijderd, het hout doen opzwellen, waardoor het meubelstuk krom kan trekken en uiteindelijk kan splijten.

Vervolgens maakt u het meubelstuk schoon met een alcoholvrij oplosmiddel. U moet een oplosmiddel op alcoholbasis gebruiken om het stuk schoon te maken, omdat het hout de alcohol absorbeert; een alcoholvrij oplosmiddel laat echter geen sporen achter in het hout. Als u een product als Go-Do gebruikt, dat alcoholvrij is, moet u het stuk een paar uur laten staan om het oplosmiddel in het hout te laten trekken. Als u een oplosmiddel op waterbasis gebruikt, kunt u deze stap overslaan. Het is echter belangrijk op te merken dat oplosmiddelen op waterbasis niet dezelfde reinigingskracht hebben als oplosmiddelen op alcoholbasis.

Zodra het meubelstuk is schoongemaakt, kunt u er een laagje meubelpoets op aanbrengen om het een meer gepolijst uiterlijk en gevoel te geven. Als u toch bezig bent, kunt u ook de poten, ladefronten en andere delen die aan de houten vloer zijn blootgesteld, een laagje meubelpoets geven. Zo voorkomt u dat het hout het poetsmiddel absorbeert en te vettig wordt.

Vintage meubels

Poets terwijl u bezig bent

Als je al een oude fles meubelpoets in je kast hebt staan, kun je een doek en een fles poets pakken terwijl je aan het schoonmaken bent. Dit is de beste methode om vintage meubels in goede staat te houden, en je kunt het dirigeren terwijl je het stuk schoonmaakt.

Vervolgens breng je het poetsmiddel in een paar bewegingen aan met een schone doek. Zodra het meubel volledig is gepolijst, kunt u teruggaan en eventuele gemorste vloeistof opruimen met een doekje gedrenkt in azijn. Voeg een paar druppels azijn toe aan een doek en verwijder eventueel gemorste vloeistof. Als de vlek hardnekkiger is, kunt u een natte doek gebruiken om de vlek te verwijderen.

Mix en match methodes

Deze methode is het beste voor stukken met een donkerder afwerking. Als het stuk dat u schoonmaakt een donkere afwerking heeft, kunt u een lichtere was gebruiken om het op te fleuren. Voor deze methode maak je het stuk schoon met een alcoholvrij oplosmiddel, zoals Go-Do, en meng je een paar druppels van een lichte was met een paar druppels van een alcoholvrij oplosmiddel. Vervolgens kunt u het mengsel met een schone doek op het stuk aanbrengen.

Als het werkstuk volledig is gepolijst, kunt u een zwaardere was aanbrengen om het hout een rijker uiterlijk en gevoel te geven. U kunt kiezen uit een breed scala aan wassoorten, waaronder polycryl, meubelwas en sealerwas. Voor deze methode kun je het beste een was gebruiken die dikker is en meer gewicht heeft dan een dunnere was. Als de was is aangebracht, kunt u het meubel met een schone doek licht oppoetsen om de was eraf te poetsen.

Neem een droge borstel pauze.

Als u heeft gepolijst met een doek die in een oplosmiddel of was heeft gedrenkt, kunt u het beste een droge borstelpauze inlassen. Tijdens een droge borstelpauze breng je droge houtborstelstreken aan op het werkstuk met een borstel van natuurlijke haren. De droge penseelstreekmethode wordt het best gebruikt om donker hout goed schoon te maken. Het is ook het beste te gebruiken bij een stuk met een donkerder afwerking. Maak het stuk schoon met een alcoholvrij oplosmiddel en borstel het daarna droog met een kwast van natuurlijk varkenshaar. Dit geeft het stuk een licht verweerd uiterlijk, wat het beste is voor stukken met een donkerder afwerking. Als het werkstuk droog geborsteld is, kunt u het oppoetsen met een schone doek.

Laatste stap: spuit sealer en was.

Als je een bijzonder vuil stuk hebt, kun je nog een stap verder gaan door een verzegeling aan te brengen. Een sealer voorziet het hout van een laagje polyurethaan, dat ervoor zorgt dat het hout niet te veel olie absorbeert en dat het hout is beschermd tegen de elementen.

Als u een bijzonder vuil stuk schoonmaakt, kunt u het stuk oppoetsen met een kleefdoek om het een iets helderder uiterlijk te geven. Zodra het is gepolijst, kunt u een laag sealer op het hout aanbrengen en de sealer in het hout poetsen. U kunt ook een laag aanbrengen op de poten, ladefronten en andere delen die aan harde oppervlakken zijn blootgesteld om ervoor te zorgen dat ze niet te vet worden. Zodra de verzegeling droog is, kunt u de verzegeling lichtjes in het hout wrijven.

Inpakken

Het valt niet te ontkennen dat vintage meubels mooi kunnen zijn. Deze stukken kunnen echter ook een beetje vies zijn, en ze kunnen ook een vergelende of vervaagde afwerking hebben. Gelukkig is het schoonmaken en polijsten van deze stukken gemakkelijk, en er zijn veel manieren om de look van vervaagde afwerkingen terug te krijgen. Als u op zoek bent naar een manier om uw oude meubels weer tot leven te brengen, bent u hier aan het juiste adres. Deze vijf methoden zullen u helpen om uw vintage meubels er weer als nieuw uit te laten zien zonder dat u de bank hoeft te breken.

Als je serieus bent over het weer als nieuw laten lijken van je meubels, wil je investeren in een vintage reinigingskit. Deze kits zijn perfect voor het schoonmaken van bevlekte, stoffige of vuile meubels, en ze zijn ook geweldig voor het polijsten en afwerken. Ze zijn ook handig voor het reinigen van geoliede oppervlakken, zodat u een gepolijste look krijgt zonder te veel poetsmiddel te gebruiken.